25 ÉVES A KOMPUTER OPTIKA SZAKÜZLET
25 éves a Komputer Optika Szaküzlet
  Megjelenés ideje: 2009. október 21. Szerda
Megjelenés helye: Békés Megyei Hírlap Cégtár és Egészségügy oldala

Huszonöt éves születésnapját ünnepli a békéscsabai Komputer Optika Fotószaküzlet és Szemorvosi Centrum.

Gyorsan eltelt az idő, de a többség talán emlékszik arra, amikor több évtizedes szünet után, 1984-ben ismét lett magán optikaüzlet térségünkben, elsőként Békéscsabán.

Az üzlet vezetőjét, Tuska Jánosnét - akit sokan csak Jolikaként emlegetnek - optometrista-kontaktológus, arany koszorús látszerész mestert arra kértük, meséljen a múltról és a jelenről:
- Igaz a közmondás, ami szerint minden kezdet nehéz - kezdte Tuska Jánosné. Ez különösen igaz volt az 1980-as években a rendkívül eszköz- és anyagigényes optikus szakmában. Akkoriban szinte semmihez nem juthatott hozzá az, aki maszekon dolgozott. Ennek ellenére a férjem azt mondta: "Jolika, nyissunk egy magán optikaüzletet!" Azt hittem, viccel, de meggyőzött, hogy komolyan gondolta. Mivel már akkor is nagyon szerettem a szakmám, szívesen foglalkoztam emberekkel, tizenkét év optikai gyakorlat volt a hátam mögött, kis gondolkodás után igent mondtam. Az első, hat négyzetméteres üzletünket Békéscsabán, az Őr utcai tömblakásunk alagsorában alakítottuk ki. Saját készítésű csiszológépekkel, kézi üvegvágóval dolgoztam. Csodával határos módon a nyitás napján megkaptuk a dioptriamérőt, ami nélkülözhetetlen az optikában. A páromnak igaza lett, az első naptól kezdve nagyon sok megrendelést kaptam, így hamar kinőttük az üzletünket. Ezért megdupláztuk a méretet: a Luther utcában tizenkét négyzetméteren dolgoztunk, de hamarosan ez is kicsinek bizonyult, növelni kellett az alapterületet új helyiségek vásárlásával, hiszen elkezdtünk foglalkozni a számítógépes szemvizsgálattal is. Hat évig egyedül foglalkoztam a vásárlókkal az üzletben, a férjem segített a műhelymunkák előkészítésében és az adminisztráció is az ő feladata lett.

A 90-es évek elején, a sikeres mestervizsgát követően, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen (SOTE) Egészségügyi Főiskolai Karán felsőfokú optometrista, majd kontaktológia képzést végeztem, így még szélesebb körű tevékenységet folytathattam. Talán mondanom se kell, megint kinőttük az üzletet, ezért megvásároltuk a Luther utca 5. szám alatti ingatlant. Ezt a férjem tervei alapján és művezetésével átépítettük, és parkoló helyeket is alakítottunk ki vásárlóink részére.

1996. júniusától itt működik a vállalkozásunk, immár kilenc alkalmazottal. Itt már volt és van hely minden tevékenységre. Sőt, az üzletház egyik részén fotóüzletet, fotólabort és műtermet nyitottunk, valamint internetkávézót alakítottunk ki. Tovább bővítettük a szemorvosi centrumunkat is, ahol már három kiváló főorvosnő látja el a gyermek és felnőtt szemészeti szakrendelést hétfőtől csütörtökig, de csoportos kérésre, akár más napokon is rendelnek a doktornők. Ide a 66/325-590-es számon lehet bejelentkezni, így nem kell várakozni. Sokakat érint, ezért fontos elmondani, hogy bár tb-vényre is felírhatják a szükséges szemészeti eszközöket és gyógyszereket orvosaink, azonban az új rendelet szerint a jogosultak körét minimálisra csökkentették azzal, hogy például csak plusz vagy mínusz hat dioptria felett jár tb-támogatással a szemüveg. Azoknak, akiknek a magánorvosaink ajánlanak szemüveget, tizenöt százalék kedvezményt biztosítunk az üzletünkben. Ugyancsak jár engedmény, méghozzá -10% a törzsvásárlóinknak.

A fotószaküzletünkben pedig klubkártyát kap valamennyi vásárlónk és megrendelőnk, ami szintén tízszázalékos kedvezményre jogosítja a rendszeresen visszatérő vásárlóinkat. Ezt érdemes kihasználni, hiszen nemcsak fotókat, hanem - immár harmadik éve - óriásposzterek nyomtatását is tudjuk vállalni, papírra, fóliára, festővászonra, akár művészi minőségben is.

Országosan is az elsők között nyílt nálunk a lehetőség arra, hogy érintés nélkül tudjuk megállapítani a szemnyomást. Ez a vizsgálat nagyon fontos, mivel a vakságot is okozó glaukóma, ismertebb nevén a zöldhályog kialakulásának az egyik legvalószínűbb jele a megemelkedett szemnyomás. A zöldhályog nem tévesztendő össze a szürkehályoggal, amely régen többnyire időskorúak betegsége volt. Ma már egyre fiatalabbak körében fedezzük fel, és egyre gyakoribb a szemlencse beszürkülése, amelyet jelentősen befolyásol az erősödő UV-B sugárzás. Ez ellen kizárólag ellenőrzött UV-B-szűrős napszemüveggel tudunk védekezni. Szaküzletünkben kizárólag UV védőréteggel ellátott dioptriás szemüveglencséket és kontaktlencséket árusítunk, mert nem csak a napfény, de a mesterséges világítás, a tévé és a monitor is károsíthatja a szemünket.

Míg Jolikát hallgattam, többször is felmerült bennem a kérdés, hogyan tudtak fennmaradni, fejlődni huszonöt éven keresztül, amikor sorra zárnak be üzletek. "Egyszerű" - mondta nevetve. - "Alacsonyan tartjuk az árainkat, ügyelünk a minőségre, óriási választékot biztosítunk, szakértő és gyors kiszolgálással igyekszünk a vásárlóink igényeit kielégíteni. Ennyi a titok, amit valójában csak elmondani egyszerű, de a mindennapokban nagyon sokat kell érte tenni."


Komputer Optika-Fotó Szaküzlet és Szemorvosi Centrum
H-5600 Békéscsaba, Luther utca 5.
Telefon: Optika: 66/325-590, vagy a 66/323-046
Fotó: 66/430-548
Fax: 66/325-590, vagy a 66/323-046
E-mail:

Hírforrás:

www.bmhirlap.hu


© Komputer Optika Üzletház, minden jog fenntartva! Jogi útmutató.