SIKERTÖRTÉNET 28 ÉV ALATT
Sikertörténet 28 év alatt
   

Az Onedin család manufaktúrái és néhány hirtelen ötlet

  Megjelenés ideje: 2012. december 13. Csütörtök
Megjelenés helye: www.hir6.hu/cikk/74034/az_onedin_csalad_manufakturai_es_nehany_hirtelen_otlet
Fotó: Ignácz Bence

Békéscsabán a Luther utca közepén lévő sarki épületben található a város, de nyugodtan mondhatjuk, hogy a megye egyik legnépszerűbb optikai szaküzlete. A Komputer Optika Üzletház már az első pillanattól kezdve a lehető legtermészetesebb módon illeszkedett bele környezetébe. Ma meg olyan, mintha örökön ott állt volna. Pedig még (már?) csak tizenhat év telt el 1996-os megnyitása óta.

A jellegzetes, sarki bejáratú üzlet története 1984-ben kezdődött, az Andrássy úti Kieg ABC mögött lévő bérház hat négyzetméteres szárító helyiségében, ahol maszek látszerész szaküzlet nyílt. Akkor hozta úgy a csillagok szerencsés együttállása, hogy Tuskáné Jolika már nem az OFOTÉRT, hanem saját boltjának pultjánál fogadta vásárlóit.

Amit ma már az érintett is szerencsés csillagállásnak vall, az a történések idején kifejezetten tragédiának látszott. Mert ki lehetett olyan balga 1984-ben, hogy önként otthagyja az OFOTÉRT belvárosi üzletében meglévő, minden szempontból ideális állását? A választ mindenki ismeri, a Tuska család lehetett olyan balga. Mert azért ezt a váltást férj és feleség közösen gondolták ki.

- Az egyik nap éppen az Onedin családot néztem a televízióban, amikor Jolika hazajött – emlékezik vissza a kezdetekre Tuska János. – Sírva jött meg a munkából, és azt mondta, hogy befejezi, nem bírja tovább, olyan rossz lett neki az élete a boltban. Pedig imádta a szakmáját, szerette a vásárlóit, lehetetlenül hangoztak szavai. Eközben az Onedin család tagjai éppen manufaktúrák alapításáról tárgyaltak a sorozatban. Erről jutott eszembe és mondtam neki, csináljunk mi is egy üzletet. Nyissunk saját boltot.

- Egyáltalán nem volt szabályos gondolat, különösen nem a látszerész szakmában az, hogy maszek boltot nyisson valaki. Drága műszerek, drága eszközök, exkluzív üzlethelyiség kényszerével egy hegemón nagyvállalat árnyékában.

- Nem bizony. De valamit tennünk kellett. Aztán Jolika is elfogadta az ötletet. Csak a döntést volt nehéz meghozni. Miután az megszületett, nagyon eltökéltté váltunk mindketten. Ahol laktunk, a bérház egyik tárolóját alakítottuk át üzletté. Összesen hat négyzetméteres volt. A bérleti díjra is emlékszem, havonta 38 forint 50 fillért kellett fizetnünk négyzetméterenként.

- Milyen árukészlettel, műszerekkel, eszközökkel kezdtek hozzá a munkához?

- Semmink nem volt. Látszerész műszereket, eszközöket egyszerűen nem lehetett kapni, semmit. Árukészlethez meg egyszerűen nem lehetett hozzájutni. Az állami gyárak és ellátók maszekokat nem szolgáltak ki, annak a néhány magánvállalkozásnak, amelyek lencsegyártással vagy keretgyártással foglalkoztak, évekre le volt kötve a kapacitása.

- Az élet azt bizonyítja, hogy valahogyan mégis megoldották a problémákat.

- Csiszológépeket én csináltam, a legfontosabb műszert meg egyszerűen megszereztem. A nyitás napjára érkezett meg a dioptriamérő. Az egy nagy akció volt. Az egyik OMKER igazgatójához azzal mentem be, hogy XY minisztériumi főosztályvezető elvtárs ajánlotta nekem, hogy a műszer ügyében hozzá forduljak. A név varázserővel hatott. Ilyen gépet maszekoknak csak több éves várakozással adtak el, nekem ez a névcsel három hónapra lerövidítette a szállítási határidőt. A lényeg, hogy nyitásra megjött.

- Hogy indult be az üzlet?

- Zökkenőmentesen. Jolika OFOTÉRT-es vásárlói átpártoltak hozzá, követték ide a kis üzletbe is. Sokat segített, hogy Dr. Molnár Mária szemész főorvos asszony úgy vélekedett rólunk: végre van a városban egy magán optikus!

- Tehát megnyílt és elindult az üzlet. Hogy szerezték be a lencséket, a szemüvegkereteket? Akkoriban nem járkáltak értékesítési ügynökök boltról-boltra.

- Az állami gyártók maszekokat nem szolgáltak ki, a magángyártók kapacitása meg évekre le volt kötve. Ez volt a helyzet. De kellett az áru, mese nem volt. Felkerekedtünk és elmentünk Budapestre a lencsegyártóhoz. Gyorsan lehűtötték ambícióinkat, mikor közölték velünk, hogy aznap mi vagyunk a tizenkettedikek, akik árut akarnak rendelni. Majd jöjjünk vissza fél év múlva. Az nem lehet, mondtam magamban. És ekkor megláttam, hogy a cégnek egy egyszerű MOM gyártmányú dioptriamérő műszere van.

Komputer Optika-Fotó Szaküzlet, megyejárás, Békéscsaba, 20121212

- Ez miért segítette az üzletet?

- Mert ötletet adott. Kérdezem tőlük, csak ilyen magyar műszerük van? Mondtam, hogy nekünk LM05 típusú japán dioptriamérőnk van. Elámultak, és amikor megígértem, hogy szerzek nekik is, bevettek az üzletbe. Volt honnan lencséket vásárolni.

- És megszerezte a műszert?

- Természetesen. Mentem az OMKER-es kollégához, elővettem az elvtárs trükköt, és fél éven belül megszereztem a dioptriamérőt. Stabil beszállítóink lettek.

- És a keretek?

- Abban is volt trükk. A központi Granvisus szemüvegkeretgyár Esztergomban volt. Ennek az egyik főosztályvezetője csabai srác volt. Mikor összeértek a szálak, akkor létrejöhetett az üzlet. Volt már lencsénk, keretünk, de hogy biztonságosan tudjunk üzemelni, kerestünk más vonalakat is. Lencséket a MOM mátészalkai gyárából tudtunk pluszba szerezni. Külföldi árut viszont csak az OFOTÉRT közreműködésével lehetett vásárolni. Itt a mázas cserép sietett a segítségemre. Leszállítottuk az egyik vezető elvtársnő építkezéséhez a szükséges mennyiséget, utána már joggal állhatunk mi is sorba a termékekért.

Kristály tisztítószalon, megyejárás, Békéscsaba, 20121212

- Aki nem élt abban az időben, bizony nehezen tudja elképzelni, hogyan működött a hiánygazdaság. Miközben Ön rohangált az országban, addig Jolika a boltban fokozatosan növelte a vásárlói kört.

- Így van, és olyan jól csinálta, hogy nem egészen egy év múlva már költöznünk is kellett, mert kinőttük az első hat négyzetméterünket.

- Akkor már a Luther utcára mentek?

- Igen, ide a Kis-Tabán és Luther utca sarkán lévő szolgáltatóházba kerültünk. Ezt néztük ki magunknak, de ez sem volt egyszerű eset. Ugyanis másnak lett elígérve az üzlet, elvileg elkéstünk. De én tudtam, hogy nem hagyom magam. Végül is sikerült beköltöznünk, itt már 12 négyzetméteres üzletünk lett. Ekkor 1985-öt írtunk.

- De ekkor már itt voltak a környéken. Hogyan jutottak el a sarki kisbolttól a mostani üzletházig?

- Mindig csak fokozatosan. Csak akkor fejlesztettünk valamit, ha megkerestük a rávalót. A cég életének eddigi 28 évéből az első 25 esztendőben csak saját erőből fejlesztettünk. Ez az utolsó három évben megváltozott. Ma már csak pályázati pénzből és hitelből lehet fejleszteni. Mi is ezt csináljuk.

- Tíz évvel a Luther utcába költözés után nyílt meg az üzletház (1997-ben).

- Így van. Fokozatosan nőtt az üzlet területi igénye. Jolika 1990-ig egyedül dolgozott az üzletben. Nappal a vásárlókkal foglakozott, zárás után meg leült és csiszolta a lencséket, javította a szemüvegeket, és folyamatosan képezte magát. A rendszerváltás az üzlet életében is változásokat hozott. Ausztriában megvásároltunk egy automata szemvizsgáló komputert, és egy félautomata csiszológépet. Ekkor már nem lehetett az üzletmenetet egy embernek ellátnia, ekkor vettük fel az első alkalmazottakat.

Komputer Optika-Fotó Szaküzlet, megyejárás, Békéscsaba, 20121212

- Az új gépek, az új alkalmazottak gondolom az üzlethelyiség újabb növekedéséhez vezettek.

- Így van. Itt dolgozott Papri (Molnár Mihály – a szerző.), az úri szabó, akinek tekintélyes, nagyméretű műhelye volt. Amikor növekedtünk, akkor mindig tőle vettünk meg helyiségeket. A 12 négyzetméteres boltot egy 24 négyzetméteres követte, majd az üzletház megépítéséig még egy 48 négyzetméteres üzletünk volt. Gyarapodott a műhely, gyarapodott Jolika tudása is. A rendszerváltás után tette le a mestervizsgát, majd végezte el gyakorlatilag egyszerre a SOTE Egészségügyi Főiskolai karán az optometrista és a kontaktológia szakot is.

- De a szemvizsgáló készülék hamarabb megérkezett, mint Jolika diplomája. Addig hogyan oldották meg a szemvizsgálatokat?

- Ebben Dr. Mészáros Piroska főorvos asszony volt a segítségünkre, ő volt a cég szakmai tanácsadója és szakmai felügyelője egyszerre. Ez a kapcsolat utána még évekig fennmaradt közöttünk.

Komputer Optika-Fotó Szaküzlet, megyejárás, Békéscsaba, 20121212

- És következett a nagy ugrás, a Komputer Optika Üzletház.

- Igen, akkor 1997-et írtunk. A ház megnyitója június 13-án történt. Az tényleg nagy lépés volt. Megterveztem az épületet, az üzletet, a műhelyt, a hátsó irodákat, és még két kiadható üzletet is kialakítottam. A kaput hátrébb vittem a mellettünk lévő épület vonaláig így lehetőség nyílott arra, hogy a bejáratot úgy alakítsuk ki, mintha sarki házról lenne szó. És hát a parkoló! Arra feltétlenül szükség volt.

- Miért hangsúlyozta ezt ki ennyire külön is?

- A parkoló ötlete egy utcai kihallgatott beszélgetés eredménye lett. Ment előttem két idősebb hölgy, és éppen arról beszélgettek, hogy hova menjenek szemorvoshoz. Azt mondta az egyik, hogy oda, ahol parkolni is lehet. Ez szöget ütött a fejembe. Az udvar kibővítése egy külön történet, a lényeg, hogy elkészült a parkoló is, mert úgy ítéltük meg, hogy az is nagyon fontos.

- És azon a forró nyári napon, 12 évvel a látszerész (szárító) szaküzlet elindítása után, elindulhatott a Komputer Optika Üzletház élete.

- Elindult, de még utána sok változáson és fejlődésen ment keresztül a ház is meg a vállalkozás is. Nem volt még fotóüzletünk és szemorvosi centrumunk sem. Ezeket mind a nyitás után alakítottuk ki.

Sikertörténet 28 év alatt

- Beszéljünk a megnyílt fotószaküzletről.

- Megüresedett egy üzlethelyiségünk, gondolkoztunk, hogyan tudnánk hasznosítani. A fotózás jött számításba, ami kapcsolható is az optikai bolthoz, meg a digitális technika elterjedésével láttunk is benne fantáziát. Utánajártam a dolgoknak, alaposan körbenéztem a piacon, majd megterveztem az üzletet. Felvettem a kapcsolatot a magyarországi fotós szakcégekkel, tárgyaltam mindegyikkel, a Kodaktól a Fujiig mindenkivel. De nem tudtunk dűlőre jutni. Közös volt bennük, hogy szerződéstervezeteikkel gyakorlatilag mindent leszabályoztak, olyan feltételek teljesítését kérték, amit nem tudtunk elfogadni. Ebben a helyzetben voltunk, amikor megkeresett minket egy úr, és azt mondta: Tuska úr, adok Önnek másfél millió forintot és nem kérek érte semmit. Áll az üzlet? Természetesen elfogadtam az ajánlatot.

- Azért azt nem hiszem el, hogy csak úgy szívjóságból adták ezt a pénzt?

- Nem is, annyit kértek, hogy legyünk a Konica cég képviselői. Azok is lettünk. Most már a konkrét feladat ismeretében alakítottuk ki a boltot, és az ember csak akkor jött el, amikor készen lettünk. Nem szólt egy szót sem, csak fotózott. Másnap nyitottunk, de ő már nyitás előtt ott volt, csinált további felvételeket, és megkért arra, hogy írjak a bolt kialakításáról egy cikket.

- Megírta?

- Megírtam, meg is jelent egy fotós szaklapban a nálunk készült fényképekkel illusztrálva. Ez elindított egy lavinát. Ezután telefonon kerestek az ország minden tájáról, és mindenki a boltról akart velem beszélni. A lényeg, hogy a cikk után további 25 Konica képviselet nyílt meg az országban. Pár héttel később egy meghívót kaptunk, amelyben a Konica cég meghívott Japánba.

- Miért hívta meg a cég?

- Azért, mert az utánunk nyitott boltok tulajdonosai mind ránk hivatkoztak, amikor megnyitották üzleteiket. Mindannyian azt mondták, a csabai üzlet példája nyomán választották a Konicát. Úgy érezték, hogy így köszönik meg nekem a munkámat, amit értük tettem.

- A fotószaküzletben a nyitás után nem sokkal betelepítettek egy nagyméretű nyomtatót is.

- Erre azért volt szükség, mert ment ugyan a fotóüzlet, de nem az elvárható módon. Akkoriban még nem nagyon volt ilyen berendezés a városban, és azt tudtuk, hogy ilyen nyomtatóra nagy a kereslet. Profi gépet, profi módon telepítettünk. Például fölötte színhőmérsékletű világítást építettünk be, így lámpafénynél is olyan színeket látunk, mint a nap fényénél, tehát nem kell kirohangálni az ajtó elé a színeket ellenőrizni.

Komputer Optika-Fotó Szaküzlet, megyejárás, Békéscsaba, 20121212

- Milyen szélességben tudnak nyomtatni?

- Profi minőségben 61 cm, egyéb dekorációs célból 162 cm széles nyomtatást tudunk végezni. Ezzel gyakorlatilag kialakult a fotórészlegünk teljes profilja. Műtermi fotózás, digitális és analóg képek készítése, nagyméretű nyomtatás és internet kávézó. Mert két számítógép és egy kávéautomata is van az üzletben. Ma már interneten is lehet képkidolgozást rendelni.

- És a szemészeti centrum?

- A szemészeti centrum kialakítását az SZTK elköltözése motiválta.

- Miért?

- Azért, mert a szemorvosi rendelő átkerült a kórházba. Muszáj volt valamit kitalálni, hogy az orvos és az üzlet közötti távolságot lerövidítsük. Ezért kibővítettük a házat, és kialakítottuk a rendelőt. Jelenleg három szemorvos praktizál nálunk.

- És a Kristály Tisztító Szalon és Üzem?

- Az első ötlet még 1986-ben merült fel bennem, amikor mint a BÁÉV dolgozója megláttam egy patyolat számlát. Néhány ruhadarab kimosásáért 8000 forintot fizettünk. De a családi tanács akkor leszavazott, el is felejtettük az egészet. Csak amikor kiürült a Kis-Tabán utcai épületünk, akkor jött elő újra a gondolat, de most már a család nyomására. Belevágtunk ebbe is. Tanulmányutak, ismeretszerzések, kapcsolatfelvételek, tervezés, piacfelmérés következett és megnyitottuk a szalont.

- Azt hozza, amit vártak tőle?

- Igen, hiszen a Csaba Centerben lévő üzlet és a Baross utcai patyolat is bezárt, nagy tételben mi tudunk ruhatisztítást vállalni Békéscsabán. Egyébként a nyitás óta már bővíteni is kellett a gépparkot.

A Komputer Optika Üzletház, a Fotó Szaküzlet és a Kristály Szalon igazi családi vállalkozás. Egyrészt azért, ahogyan kialakult, másrészt pedig azért, mert itt dolgozik a család időközben felnőtt mindkét fiúgyermeke is, tehát az egész család. János ugyanúgy optometrista, mint az édesanyja, természetesen az optikában dolgozik. Tibor fényképész, és elvégezte a vegytisztító és kelmefestő szakot is. Ő a fotó üzlet és a Kristály Szalon munkáját irányítja. Rajtuk kívül még további 9 dolgozója van a vállalkozásnak. Hárman a fotó üzletágban, hatan az optikában, öten pedig a tisztító szalonban. A vállalkozásépítés első 25 esztendejében mindig akkor léptünk egyet előre, amikor megtermeltük rá a pénzt. A világ megváltozott, ma már a fejlesztés forrásait pályázatokon és hitelből teremtjük elő.

A Komputer Optika azért jöhetett létre, mert szakmai vezetője Jolika szenvedélyesen szereti hivatását és az együtt vállalkozó családtagok, és dolgozók mindannyian, mindig a jobbra törekedtek munkájuk során. Ezért tudtak eljutni a hat négyzetméteres szárító bolttól a Komputer Optika Üzletház mai helyzetéig. Erre pontosan huszonnyolc évre volt szükség. Ez a hosszú, munkával eltöltött idő lett az ő legjobb ajánlólevelük.  Amit a vásárlóik elfogadtak, és azzal honorálják, hogy őket választják lassan három évtizede.


Komputer Optika-Fotó Szaküzlet és Szemorvosi Centrum
H-5600 Békéscsaba, Luther utca 5.
Telefon: Optika: 66/325-590, vagy a 66/323-046
Fotó: 66/430-548
Fax: 66/325-590, vagy a 66/323-046
E-mail:

Hírforrás:


© Komputer Optika Üzletház, minden jog fenntartva! Jogi útmutató.